YENİ ÜRÜN!!!

24-08-2023 12:12
YENİ ÜRÜN!!!

PROPOLİSLİ SİYAH SARIMSAK EZMESİ

Sarımsak Asya kökenli olup vahşi atası Allium longicuspis olarak kabul edilen, Liliaceae familyasının Allium cinsinin, soğanlı, çok yıllık bitkisi olarak yaygın bir şekilde bulunan, binlerce yıldır hastalıkları iyileştirmek için doğal bitki bazlı kimyasallar olarak kullanılan önemli bir tıbbi bitkidir. Kültürü yapılan en eski bitkilerden biri olan sarımsak, mitolojide "ölüme meydan okuyan bitki” olarak bilinmekte ve yaklaşık 5000 yıllık geçmişi ile sağlık, ekonomi ve sosyal alanda önemini korumaktadır (Babat, 2023).

Siyah sarımsak ise yüksek nem (%60–90) ve sıcaklık (40–90 °C) altında 6-8 hafta bekletilen taze sarımsağın saf beyaz rengi, yaşlanma sürecinde "Maillard reaksiyonu” adı verilen bu işlemle kahverengiye ve sonunda siyaha dönüşmektedir (İlgün vd. 2022). Çiğ sarımsağın keskin tadı (esas olarak allisin nedeniyle) ısıl işlem sonucu ortadan kalkmaktadır. Ve şekerler ile serbest amino asitler arasındaki reaksiyonlar nedeniyle tatlımsı bir tada sahiptir. Siyah sarımsak bileşimi taze sarımsaktan elde edilse de içeriği oldukça farklıdır. Siyah sarımsağın yapısındaki indirgeyici şekerler, organik asitler ve biyoaktif bileşikler, özellikle S-allil-sistein (SAC) ve kumarik asit taze sarımsaktan daha yüksektir (Moreno-Ortega ve ark., 2020).

Propolis, bal arılarının (Apis mellifera L.), agaçlar ve bitkilerdeki filiz, yaprak, tomurcuk ve kabuk çatlaklarından topladıkları reçineye tükürük enzimleri (β-glukozidaz) ekleyerek elde ettikleri kısmen sindirilmiş ve balmumu ile karıştırılmış bir arı ürünüdür. Propolisin en çok antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinden faydalanılmaktadır. Bu sayede propolisin gıdaların muhafazasında ve raf ömrünün uzamasında yardımcı olması planlanmaktadır. Gıda koruyucusu olarak gıdalara katılan propolisin: gıdanın doğal bozulmasını kontrol etmek ve patojenik olanlar da dahil olmak üzere mikroorganizmalar tarafından kontaminasyonu ve gelişimini önlemek gibi iki açıdan etki etmesi beklenmektedir. Propolisin sahip olduğu antioksidan kapasitesi, depolama sırasında gıda maddelerinde en sık görülen oksidasyon türleri olan lipit peroksidasyonunu ve ransiditeyi önleyerek raf ömrünü uzatmak ve çürümeyi engellemek için kullanılmaktadır (Arda, 2022).

Tablo 1 . Sarımsak örneklerinin toplam fenolik madde (µg/g) ve toplam antioksidan madde miktarlar (%) değerleri kıyaslaması

ÖRNEKLER

TOPLAM FENOLİK MADDE MİKTARI (µg/g)

TOPLAM ANTİOKSİDAN MİKTARI

(% inhibisyon)

BEYAZ SARIMSAK

221,11

34,41

SİYAH SARIMSAK EZMESİ

915,56

79,84

PROPOLİSLİ SİYAH SARIMSAK EZMESİ

913,89

88,24

 

 

 

 

 

 

 

Şekil .1. Beyaz sarımsak(1), Siyah sarımsak ezmesi(2) ve Propolisli siyah sarımsak ezmesi(3) Antioksidan aktivite (%)grafiği

Tablo 2 . Propolisli siyah sarımsak ezmesi enerji ve besin öğeleri tablosu

Enerji ve Besin Öğeleri     100g için

Enerji (kj/kcal)

760 / 181

Toplam Yağ

0,6 g

Doymuş yağ

0 g

Protein

6,5 g

Tuz

0,1 g

Karbonhidrat

37,8 g

Şekerler

26g

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastamonu Üniversitesi Teknokent’te kurulu Beeonfood Gıda Arge Danışmalık Ltd. Şti firmasıyla yapılan laboratuvar çalışmamız sonucunda siyah sarımsak ve beyaz sarımsağın antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde miktarları üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir. Yaptığımız çalışmada Taşköprü beyaz sarımsağının siyah sarımsağa dönüşünde Tablo 1 ‘de görüldüğü üzere antioksidan değerinin 2,32 kat arttırıldığıgözlemlenmiştir. Ve Siyah sarımsağa propolis katılarak antioksidan değeri % 88,24 e çıkarılmış, bol antioksidanlı bir ürün elde edilmiştir. Sonuçlar ürün açısından değerlendirildiğinde oksidasyona dayanımın arttığı ve raf ömrünün daha uzun olabildiği düşünülmektedir. Ürünün besinsel değeri açısından değerlendirildiğinde, antioksidan aktivitesi daha yüksek bir ürün elde edilmiştir.

Peki bu antioksidan nedir? Ne işe yarar?

Antioksidanlar, serbest radikallerde dahil olmak üzere substratın oksidasyonunu önemli ölçüde geciktiren veya azaltan maddeler olarak tanımlanmaktadır. Gıdalara eklendiğinde, antioksidanlar ransitenin yani acılığın gelişimini kontrol etmekte, toksik oksidasyon ürünlerinin oluşumunu geciktirmekte, besin kalitesini koruyarak ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır.  Antioksidanların, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemede önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Siyah sarımsağın en önemli özelliklerinden biri antioksidan aktivite göstermesidir. Hücrelerde oluşabilecek DNA hasarlarını önlemeye yardımcı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Çoğu antioksidan türü beyin ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Tip 2 diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, üç haftalık fareler yedi hafta boyunca %5 sarımsak/siyah sarımsak içeren diyetle beslenmiş ve antioksidan etki ile karaciğer yağlanmasına bakılmıştır. Çalışma sonucunda siyah sarımsağın güçlü antioksidan aktivite gösterdiği, karaciğer yağlanmasını önemli ölçüde azalttığı ve diyabet komplikasyonlarını önleyici etkisinin olduğu gösterilmiştir (Lee ve ark., 2009).  Sıçanlarda yapılan bir çalışmada da 100 mg/kg siyah sarımsak tüketiminin vücutta yağ miktarını azaltarak kilo kaybını sağladığı, lipid peroksidasyonunu azalttığı bulunmuştur (Kim ve ark., 2011).

Siyah sarımsağın insanlarda mide kanser hücrelerinin (Wang ve ark., 2012), HT29 kolon kanser hücrelerinin (Dong ve ark., 2014) ve kan kanser hücrelerinin (Park ve ark., 2014) gelişimini önlediği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Siyah sarımsağın farelerde tümör gelişimini önleyici etkiyi artırdığı ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olduğu ortaya çıkarılmıştır (Sasaki ve ark., 2007). Purev ve ark. (2012) ise, siyah sarımsağın kanser önleyici etkisinin beyaz sarımsaktan daha fazla olduğunu belirtmişlerdir.

Bu ürünü kahvaltılarınızda kızarmış ekmek üzerine sürerek veya yemeklerinizde sos olarak kullanabilirsiniz.

Sipariş için:

https://www.kastamonusarimsagi.com/urun/siyah-sarimsak-4-lu-paket-35-gr-4

KAYNAKLAR

Wang X, Jiao F, Wang QW, Wang J, Yang K, Hu RR, Liu HC, Wang HY, Wang YS. 2012. Aged black garlic extract induces inhibition   of  gastric   cancer   cell  growthin   vitroandin vivo.Molecular Medicine Reports, 5: 66–72

Lee YM, Gweon OC, Seo YJ, Im J, Kang MJ, Kim MJ, Kim JI. 2009. Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus. Nutrition Research and Practice, 3(2): 156-161.

Kim I, Kim JY, Hwangl YJ, Hwangl K, Om A, Kim J, Cho KJ. 2011. The beneficial effects of aged black garlic extract on obesity and hyperlipidemia in rats fed a high-fat diet. Journal of Medicinal Plant Research,5(14): 3159-3168.

Wang X, Jiao F, Wang QW, Wang J, Yang K, Hu RR, Liu HC, Wang HY, Wang YS. 2012. Aged black garlic extract induces inhibition of gastric cancer cell growth in vitro and in vivo. Molecular Medicine Reports, 5: 66–72.

Dong M, Yang G, Liu H, Liu X, Lin S, Sun D, Wang Y. 2014. Aged black garlic extract inhibits HT29 colon cancer cell growth via the PI3K/Aktsignaling pathway. Biomedical Reports, 2(2): 250-254

Park C, Park S, Chung YH, Kim GY, Choi YW, Kim BW, Choi YH. 2014. Induction of apoptosis by a hexane extract of aged black garlic in the human leukemic U937 cells. Nutrition Research Practice, 8: 132-137

Sasaki J, Lue C, Machiya E, Tanahashi M, Hamada K. 2007. Processed black garlic (Allium sativum) extract enhance antitumor potency against Mouse tumor. Medicinal and Aromatic Science and Biotechnology, 1(2): 278-281.

Purev U, Chung MJ, Oh DH. 2012. Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 34: 651-660.

 

 

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.